15/12/2022
Hugo Camps - journalist, interviewer, columnist en schrijver
12/05/1943 (Molenstede) - 29/10/2022 (Knokke)
Eerbetoon aan een bijzondere persoon,
die in zijn columns en interviews bij voorkeur de hinkende mens portretteerde in zijn gebroken wereld,
zijn pijn, verdriet en onvervuld verlangen
'Een column is voor mij toch een soort van testament. Als ik niet geloof dat het eeuwigheidswaarde heeft, dan hoeft het niet. En ik weet natuurlijk dat het dat niet heeft, maar je moet het jezelf wél wijsmaken. Als je dat niet doet, dan is een columnpje zo gepiept'
- studeerde filosofie
- verslaggever van conflictsituaties/oorlog (Vietnam, Chili, Midden-Oosten)
- hoofdredacteur (Het Belang van Limburg)
- sportjournalist (wielrennen en voetbal)
- interviewer en columnist (Elsevier, De Morgen, Het Laatste Nieuws)
HUGO CAMPS AAN HET WOORD OVER ZIJN VAK, DE PASSIE VAN HET SCHRIJVEN, HET BEDRIJF VAN DE JOURNALISTIEK IN TIJDEN VAN VERZUILING
Wat de journalistiek voor mij zo dwingend maakt, is het geloof dat, wanneer je die persstemmen niet serieus neemt, je in een stilte terecht komt die misschien wel de akeligste stilte is die er bestaat
Camps zag zichzelf niet als een groot boekenschrijver, zoals bijvoorbeeld zijn vriend Hugo Claus:
Ik ben van dat sprintvolk: korte adem, maar wel intens. Misschien een pistier. Literair is het minder, zeker, daar kun je niet omheen. Maar of het zo veel minder voor de samenleving betekent?
Over het bedrijven van de journalisitiek (Het Belang van Limburg):
Wij waren - ik zal me voorzichtig uitdrukken - allemaal collaborateurs. Wij hebben ze gezien, de schandalen, de incestueuze affaires en de afrekeningen, de brutaalste het eerst. En we hebben dat gefiatteerd. Door erover te zwijgen (...) Achter ons ligt een tijd waarin kranten halve partijkranten waren. Iedereen had een kleur en een ideologische signatuur, en binnen de grenzen van die bloedgroep moest je functioneren.
interviewer: 'U vertelde ooit dat u uren zit te sterven als uw column niet onmiddellijk applaus krijgt van de eindredacteur:
Dat is ook zo. Als je gepassioneerd bent, wil je het ook echt goed doen. Maar wanneer is het echt goed? Dat weet je nooit zelf. Schrijven is een eenzame bezigheid. Als er dan van buitenaf bevestiging komt, ben je voor een uurtje of twee gelukkig.
Waar is de passie heen? Dat is mijn fundamentele vraag. Journalistiek zonder passie is een karikatuur. Journalisten horen tussen 2 en 5 uur 's middags niet op hun redactie te zijn. Ze moeten de hort op. Gaan eten. Met mensen praten. Overspelig zijn.
ENKELE SPREKENDE GETUIGENISSEN VAN COLLEGA'S NAAR AANLEIDING VAN ZIJN OVERLIJDEN
Hugo Camps was onze hoofdredacteur, onze leidende opiniemaker, de man die vanuit Hasselt de ministers uit Brussel en zeker de Vlaamse bewegers uit Antwerpen tegen de haren instreek. In zijn eentje deed hij heel Limburg meetellen (...).
In de jaren voor Hugo Camps waren Hasselt en Genk nog de twee buurgemeenten van Bokrijk, waar men kolen delfde en jenever stookte.
Hugo Camps was een geboren observator, die als geen ander grootheden uit de sport of politiek kon portretteren, maar die bovenal de column tot een ware kunst wist te verheffen.
(...)
Hoewel hij altijd sprak en schreef in korte zinnen, polijstte hij zijn artikelen zorgvuldig. Vooral zijn columns waren soms ware kunststukjes.
Hugo Camps daalde met geïnterviewden af naar de breuklijnen in hun ziel (...) en gaf vervolgens woorden aan emoties en gedachten die ze zelf niet konden verwoorden. Hij was hun tolk.
Hugo Camps stond gulzig in het leven. Hij deed niets liever dan in aangenaam gezelschap restaurants bezoeken. Hij zal door velen herinnerd worden als een mens wiens ogen twinkelden wanneer hij 'een patrijsje' kon bestellen.
ENKELE FRAGMENTEN UIT
'DE HINKENDE MENS - zijn beste verhalen uit Elsevier'
(Elsevier, 2016)
(reportages, interviews en brieven)
Hugo Camps interviewt Hugo Camps
voorwoord bij het boek
Boudewijn de eenzame:
portret van een zwaarmoedige vorst
(interview met de oud-gouvernante)
Aan de Belgische kust:
Saint-Tropez, om de hoek van Nederland